Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Driftsstyrning

Borgå Elnät halverade antalet montörsbesök

Halverat antal montörsbesök och snabbare felavhjälpning. Det är två positiva effekter av att Borgå Elnät började använda tjänsten Aidon One som ger dem överblick över både elnät och gatljus på en kartvy.

I Borgå på Finlands sydkust ansvarar Borgå Elnät för eldistribution till 35 000 elabonnenter. Utöver det har företaget ett omfattande ansvar för stadens gatljus. Aidon One har blivit ett viktigt verktyg som effektiviserar jobbet för såväl nätverksoperatörer som kundtjänstpersonal och montörer, både egna och inhyrda.

– Aidon One stöder vårt arbete genom att samla in data från våra andra system och visa dem i en kartvy. Det ger oss en tydlig överblick när vi får larm från en mätare eller felanmälan från en kund. I Aidon One har vi då direkt tillgång till uppdaterad kundinformation och historik om vilken typ av åtgärder vi gjort tidigare, säger Tomas Nordström, kundservicechef på Borgå Elnät.

Tomas Nordström, kundservicechef, Borgå Elnät

Aidon One används via en kartvy. Det gör tjänsten lätt att ta i bruk även för de som inte är elnätsspecialister.

– Kartvyn förenklar och snabbar upp felsökning och lokalisering av felet, och hjälper även arbetsplaneringen genom att vi omedelbart kan se de närliggande mätpunkter som behöver besökas. Alla användare kan välja vilken information de vill se på sin karta beroende på vilka uppgifter de ska lösa, säger Tomas Nordström.

Hitta felen snabbt

Aidon One är ett effektivt verktyg för att hitta fel på lågspänningsnätet. När en mätare upptäcker ett fel, genereras ett larm som visas i Aidon Ones kartvy. I informationen om larmet kan du se vilken typ av fel det är och du kan snabbt se om ett liknande fel har uppstått på samma ställe tidigare. Vill du se om felet berör fler än en abonnent väljer du önskat område på kartan och får då statusen för alla mätpunkter i det valda området.

När felets plats, typ och omfattning är kartlagd kan åtgärder snabbt sättas in. Du skapar en arbetsorder direkt i Aidon One och knyter ordern till den montör som befinner sig närmast. Montören får då uppgiften inlagd i sin att-göra-lista i mobilen.

Larm i Aidon Ones kartvy.

– Antalet montörsbesök för reparationer har halverats tack vare Aidon One. Nu när vi ser detaljerna kring felen kan vi reda ut flera av dem direkt med abonnenten via telefon utan att göra en utryckning. Och genom att vi ser var felen är lokaliserade kan vi planera montörernas arbete bättre, så att de tar hand om flera olika problem under en och samma resa. Enligt mina beräkningar har det betytt besparingar på tiotusentals euro för oss, säger Tomas Nordström.

Åtgärd redan nästa dag

Borgå Elnät har även startat en Aidon One-baserad online-tjänst för att samla olika kunders felanmälningar inom eldistribution och gatljus. När en person som rör sig på gatan, ser en gatsträcka som är mörk på natten kan han eller hon rapportera felet direkt med sin mobiltelefon och även lägga med en bild till anmälan.

Aidon One skapar sedan en arbetsorder utifrån anmälan. En anmälan som görs på kvällen finns sedan med på montörernas lista över dagens arbeten redan nästa morgon. I bästa fall är ljuset tillbaka på gatsträckan innan mörkret faller nästa kväll.

– Idag rapporteras 85% av gatljusproblemen och 25% av alla problem relaterade till energidistribution via Aidon Ones onlinetjänst. Det motsvarar 2000 rapporter per år. Online-tjänsten besparar oss alltså mängder av telefonsamtal och minskar samtidigt behovet av att kundservice-teamet registrerar anmälningarna manuellt, säger Tomas Nordström.

2020-11-04

Relaterade artiklar

 

Driftsstyrning, Elmätning

Säkerhet viktigt när Sundsvall Elnät väljer Aidon

Efter ett lyckat pilotprojekt valde Sundsvall Elnät Aidon som leverantör av ett nytt mätsystem. – Vi…

Läs mer
 

Driftsstyrning

Spara tid med arbetsflöden direkt i Aidon One

Pensionera de tryckta arbetsordrarna och få ett effektivare fältarbete. – Skapa arbetsordrar i tjänsten Aidon…

Läs mer
 

Driftsstyrning

Varning direkt i din mobil vid elfel

Aidon One larmar dig genast om ett problem upptäcks i ditt elnät. – Vid allvarliga…

Läs mer
 

Driftsstyrning

Smarta mätare – driftchefens nya ögon

Framtidens intelligenta mätsystem erbjuder stora möjligheter bortom ren mätdatainsamling och mäthantering. Förbättrad och mer granulär…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.