Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Energiminister Baylan träffade Aidon på Elfack.

Elmätning

Bred politisk enighet om nya funktionskrav – exklusiv intervju med Ibrahim Baylan

Nya funktionskraven för smarta elmätare är snart på plats. Aidon har pratat med energiminister Ibrahim Baylan (S) och Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin (C) från opposition, och det råder en bred politisk enighet i den här frågan.

Regeringen väntas inom kort lägga en proposition gällande funktionskraven för nya smarta elmätare, men enligt en artikel publicerad hos Energiföretagen (11/4) riskerar nu de nya funktionskraven för smarta elmätare försenas ytterligare.

Anledningen till den eventuella förseningen beror delvis  på att förändringarna kan behöva anmälas till EU-kommissionen, en fråga som just nu utreds på Näringsdepartementet.

Skulle så vara fallet förlängs processen och det är inte sannolikt att regeringen hinner besluta om förändringarna innan valet. Men trots risken för en försening som kan dra ut över valet i höst finns det inget större hot för att frågan på nytt ska fastna i en långdragen politisk process.

Implementeringen av funktionskraven har starkt stöd över blockgränserna inom svensk politik. Rickard Nordin (C), som är energipolitisk talesperson för Centerpartiet, har följt arbetet med de nya funktionskraven på nära håll och hans bedömning är att ett regeringsskifte inte skulle försena processen mer än brukligt.

– Från Centerpartiets håll anser vi att de nya funktionskraven är viktiga. De skapar mer transparens för elkonsumenterna och öppnar upp utvecklingen för olika tjänster från elnätsföretagen, exempelvis när det gäller underhåll, uppföljning och störningsinformation. Det är också en viktig byggsten i att möjliggöra användarflexibilitet och en förutsättning för mer smart styrning i hemmen.

Tidsplanen

Det är sedan tidigare sagt att funktionskraven ska börja gälla 1 januari 2025. Energiminister Ibrahim Baylan (S) har i en intervju med Aidon meddelat att regeringen ännu inte har tagit ställning till vilket datum som de nya funktionskraven ska vara på plats, men att regeringen självklart kommer att besluta om ett datum som är realistiskt.

Funktionskraven skapar ny potential

I intervjun med Aidon är det tydligt att Ibrahim Baylan prioriterar frågan och förstår vikten av att få de nya funktionskraven på plats så snart som möjligt.

– Genom att reglera mätfunktionaliteten säkerställs en viss lägstanivå som skapar lika förutsättningar i hela landet för alla berörda aktörer inom elmarknaden säger energiminister Ibrahim Baylan

Vidare berättar Baylan att funktionskraven kommer att möjliggöra för att utveckla en marknad med energitjänster, vilket är ett område där det finns stor potential för ett större deltagande bland kunder och andra aktörer.

De politiska processerna går ibland trögt, men med en bred politisk enighet i frågan borde implementeringen av funktionskraven vara något vi alla kan se fram emot inom en snar framtid.

 

2018-05-02

Relaterade artiklar

 

Elmätning

Emmaboda Elnät väljer Aidon och ansluter sig till Kalmar Energis systemmiljö

Emmaboda Elnät går nu samma väg som de fyra andra elnätsbolagen i Kalmarregionen och väljer…

Läs mer
 

Elmätning

Plug-and-play när Gislaved bytte elmätare

Bytet till Aidons elmätare var tänkt att pågå i flera år, men eftersom införandet av…

Läs mer
 

Elmätning

Smidigt byte i Norrtälje när mätaren hittar vägen själv

Efter ett år har Norrtälje nu bytt sina 16 000 mätare till ett mätarsystem från Aidon.…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Elmätning

Säkerhet viktigt när Sundsvall Elnät väljer Aidon

Efter ett lyckat pilotprojekt valde Sundsvall Elnät Aidon som leverantör av ett nytt mätsystem. – Vi…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.