Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Elmätning

Från 300-600 månadsvisa manuella avläsningsjobb till helt automatiserad avläsning – Västervik Miljö och Energi först i mål med nya generationens mätare

Västervik Miljö och Energi är det elnätsbolag som blir först ut i Sverige med att gå i mål med mätarbytet till nya smarta elmätare. 12 500 nya smarta elmätare sitter nu på plats och en månadskostnad på upp till ca 300 000 kronor har kunnat sparas in tack vare att ingen manuell mätaravläsning behövs längre. Aidon fick möjligheten att prata med Per-Erik Ekström, chef för affärsområdet Elnät, och Sebastian Johansson, ansvarig för installationer, för att få veta mer om deras erfarenheter från projektet.

Västervik Miljö och Energi avslutar i dagarna utrullningen av ca 12 500 nya smarta Aidonmätare. Projektet med Aidon nådde milstolpen ”Final Acceptance” i september, dvs alla planerade mätare var uppe med uppfyllt SLA krav.

De är föregångare i branschen och har nu en unik erfarenhet i Sverige, efter att ha genomfört detta. Intresset från övriga svenska elnätsföretag har förstås varit stort och Västervik Miljö och Energi har fått ta emot en hel del besökare under åren.

Vi fick möjligheten att sitta ner med Per-Erik Ekström, chef för affärsområdet Elnät, och Sebastian Johansson, ansvarig för installationer. Vi var självfallet nyfikna på att veta mer om hur de resonerade när de startade och vilka erfarenheterna är nu när projektet är genomfört.

Från vänster: Per-Erik Ekström, chef för affärsområdet Elnät, och Sebastian Johansson, ansvarig för installationer, Västervik Miljö och Energi.

Västervik Miljö och Energi var först med att starta utrullningen av nya smarta elmätare. Hur kom det sig att ni var så tidiga? 

– Vårt gamla system var i mycket dåligt skick. Det krävde 300-600 manuella avläsningar i månaden, något som både är kostsamt och slitsamt berättar Per-Erik.

– Vi insåg att det inte längre var hållbart och att vi skulle bli tvungna att byta ut hela vårt system. I början tittade vi efter nästa generations PLC-system, men så under mässan Elfack 2014 fick vi kontakt med Aidon. Vi fick genast ett gott intryck av deras teknik och landade i ett beslut om att upphandla en leverantör med radioteknik.

Men de nya funktionskraven fanns ju inte på plats då, hur vågade ni satsa?

Vi startade med ett pilotprojekt där vi upphandlade ca 550 mätare. Vårt krav var då att det skulle uppfylla 99% SLA. Något som Aidons mätare slog med råge, berättar Per-Erik. Efter pilotprojektet kände vi oss trygga med funktionaliteten hos de nya mätarna och möjligheten att lägga till nya funktioner via fjärruppgradering. Den stora valfriheten och flexibiliteten hos produkten gjorde oss även trygga med att vi skulle kunna hantera framtida lagkrav utan problem, fyller Sebastian i.

Att byta ut 12 500 mätpunkter är ett stort projekt, hur resonerade ni kring genomförandet och har det gått enligt plan?

Sebastian berättar att de började installera i områden med mest kommunikationsproblem först.

– Vi märkte på en gång att Aidons nya RF-baserade kommunikationen var mycket mer robust och pålitlig jämfört med vår tidigare PLC- kommunikation. Och de upp mot 600 manuella avläsningarna i månaden är nu nere på noll, vilket såklart är en stor kostnadsbesparing. Att avläsa en mätare kostar ungefär 500 kronor per tillfälle, vilket innebär att vi nu kan spara upp till ca 300 000 kr i månaden på att ha ett autonomt system som sköter det åt oss.

– Den ursprungliga tanken var att följa en formell radioplanering, men vi märkte snabbt att kommunikationen i tätorten var mycket intuitiv. Dvs så länge avstånden inte är för långa och det är tillräckligt tätt mellan mätarna blir Mesh-kommunikationen rätt effektiv.

De upp mot 600 manuella avläsningarna
i månaden är nu nere på noll,
vilket såklart är en stor kostnadsbesparing.

Ni är ju först med att gå i mål i Sverige, finns det något ni skulle göra annorlunda om ni fick göra om processen idag?

Nej, inga stora saker, projektet har rullat på utan större problem. Kalkylen var att byta en mätare i timmen som snitt och vi hamnade strax över det. Vi har även jobbat med en mobilapp-lösning för mätarbytena, så vi har sluppit all pappershantering i samband med bytena. Detta har gjort att det är omöjligt att förväxla mätare vid ett byte, berättar Sebastian.

Hur ser ni på framtiden nu?

– Vi har inte lagt klart planen för framtiden ännu, vi ville först komma i hamn med det här projektet. Men vi är väl medvetna om vilka möjligheter det öppnar upp för i framtiden, såsom elkvalitetsmätningar och möljigheten att upptäcka störningar på nätet för att nämna ett par.

– Nu när vi har installerat statistikmätare i samtliga nätstationer kan vi göra analys på elförbrukningen i olika områden. Vi hoppas mycket på en funktion, där vi kommer att kunna styra vår gatljuständning via relä i mätaren, som Aidon lovat att utveckla. Utöver det ser vi även fram emot att få använda Aidons nya funktionalitet för avläsning av vattenmätare via samma system och trådlös kommunikation avslutar Per-Erik.

 

2018-11-06

Relaterade artiklar

 

Elmätning

Emmaboda Elnät väljer Aidon och ansluter sig till Kalmar Energis systemmiljö

Emmaboda Elnät går nu samma väg som de fyra andra elnätsbolagen i Kalmarregionen och väljer…

Läs mer
 

Elmätning

Plug-and-play när Gislaved bytte elmätare

Bytet till Aidons elmätare var tänkt att pågå i flera år, men eftersom införandet av…

Läs mer
 

Elmätning

Smidigt byte i Norrtälje när mätaren hittar vägen själv

Efter ett år har Norrtälje nu bytt sina 16 000 mätare till ett mätarsystem från Aidon.…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Elmätning

Säkerhet viktigt när Sundsvall Elnät väljer Aidon

Efter ett lyckat pilotprojekt valde Sundsvall Elnät Aidon som leverantör av ett nytt mätsystem. – Vi…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.