Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Elmätning

Stabila installationer i en svajig tid

Så fort kontraktet är påskrivet börjar förberedelserna för installation av elmätarna. Då läggs grunden till en säker leverans. – Ju mer vi har gjort i förberedelsefasen desto smidigare rullar tåget säger Bashkim Dida, projektledare på Eltel.

I tider av karantän och sjukdom är det en extra utmaning att hålla tidsplaner. Det gäller även för Eltel, ett av Aidons partnerföretag som monterar elmätare.

–  Det är klart att vi påverkas av de här speciella tiderna, men inte så mycket som vi trodde. En del abonnenter vill inte att vi går in i huset, och vi har haft något mer sjukdomsfrånvaro hos montörerna än vanligt, men i det stora hela lyckas vi leverera enligt tidsplan, säger Bashkim Dida.

En avgörande faktor är god planering. Innan första mätaren monteras har alla detaljer i utrullningsprocessen gåtts igenom med både elnätsbolaget och Aidon.

– Vi har gjort det här många gånger och sett vad som behöver vara på plats för att det ska fungera. När allt är spikat och klart och alla är överens signerar samtliga parter en utrullningsplan, och då är det den vi jobbar efter, säger Bashkim Dida.

En bra plan lönar sig

I planen finns allt från tidplaner och vilka dagar montörerna jobbar till hur abonnenterna ska meddelas och vad som ska stå i brevet till abonnenterna. Här finns säkerhetsarbetet beskrivet, här finns installationsguider för elmätarna och här finns datum för när mätarna ska levereras av Aidon.

Bashkim Dida, projektledare på Eltel

– Att sätta alla detaljer på plats brukar ta mellan fem och åtta månader men det är det är det värt, för när vi kommer till själva utrullningsfasen är en stor del av jobbet redan gjort. När tåget väl börjat rulla kan det bli kostsamt att ändra på dessa detaljer eftersom det är många montörer som då redan är inblandade i projektet. Därför lönar det sig att lägga kraft på förberedelsearbetet.

Kopplar upp sig automatiskt

När mätaren är installerad kopplas den automatiskt upp till Aidons mätinsamlingssystem, inga ytterligare besök krävs hos abonnenten för att komma igång.

– När vi är på plats kan vi se signalstyrkan på displayen och skulle det vara låg signalstyrka installerar vi en antenn för att säkra kontakten med insamlingssystemet.

Hur jobbar ni med smittrisken?

– Vi har informerat montörerna om hur de ska handskas med smittrisken. Det handlar om att använda handsprit och hålla avstånd. Vi har även försett dem med masker och handskar som de använder när de genomför installationen. När jobbet är klart gör de rent allt de har rört vid.

Hur har leveranserna fungerat?

– Det finns en tidplan för hur många mätare som ska levereras och när de ska levereras. Hittills flyter allt på och vi har hittills inte haft några leveransproblem på grund av Corona-pandemin. I planen ingår att vi ska ha mätare från Aidon för ett helt område innan vi påbörjar installationerna.

Hur fungerar samarbetet med Aidon?

– Jag har arbetat med Aidon sedan förra året och tycker att vi har ett mycket gott samarbete. Vi får mätarna i tid och har en bra kommunikation med varandra vilket är oerhört viktigt i ett utrullningsprojekt, säger Bashkim Dida.

2020-04-30

Relaterade artiklar

 

Elmätning

Emmaboda Elnät väljer Aidon och ansluter sig till Kalmar Energis systemmiljö

Emmaboda Elnät går nu samma väg som de fyra andra elnätsbolagen i Kalmarregionen och väljer…

Läs mer
 

Elmätning

Plug-and-play när Gislaved bytte elmätare

Bytet till Aidons elmätare var tänkt att pågå i flera år, men eftersom införandet av…

Läs mer
 

Elmätning

Smidigt byte i Norrtälje när mätaren hittar vägen själv

Efter ett år har Norrtälje nu bytt sina 16 000 mätare till ett mätarsystem från Aidon.…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Elmätning

Säkerhet viktigt när Sundsvall Elnät väljer Aidon

Efter ett lyckat pilotprojekt valde Sundsvall Elnät Aidon som leverantör av ett nytt mätsystem. – Vi…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.