Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

F.v.: Fredrik Rex, VD för Aidon Sverige, Mats Mattsson, VD för Götene Elförening, Magnus Jacobsson, VD för Skara Energi, Rolf Åkesson, VD för VänerEnergi, och Mattias Andersson, VD för Tidaholm Energi.

Elmätning

Synergier genom samarbete: Fem elnätsbolag i Skaraborg ska etablera ett delat mätsystem

Fem nätbolag bestående av Skara Energi, Lidköping Energi, VänerEnergi, Götene Elförening och Tidaholm Energi har ingått ett samarbete gällande nästa generation smarta elmätare. Gemensamt har de valt Aidon som leverantör av deras nya AMM-system. Avtalet signerades i oktober och är baserat på ett SINFRA-ramavtal.

Aidon har levererat ett Gateware-centralsystem som de fem nätbolagen ska dela på. Skara Energi är det nätbolag som ska upprätthålla systemet och göra det tillgängligt för andra bolag.  Alla de fem elnätsbolagen som kommer att använda systemet ska ha en egen specifik och säker systemmiljö inom det delade systemet. Alla fem elnätsbolag kommer även att sköta sina egna utrullningar, vilket inkluderar installationer enligt egen tidsplan och schema. Totalt handlar det om 57 000 mätpunkter som ska förnyas hos de fem kunderna.

Skara Energi, Lidköping Energi och VänerEnergi har redan tidigare erfarenhet av Aidons teknologi. Under några år har de använt Aidons AMM-system och även delvis mätare från Aidon.

Beslutet om att samarbeta härstammar från önskemålet om att använda både resurser och kompetens på ett mer effektivt sätt. I stället för att installera flera parallella, relativt små system, så vill elbolagen hitta synergier genom ett delat system.

Claes Jakobsson, mätansvarig på Skara Energi, menar att synergieffekterna av ett samarbete är flera.

– Delvis handlar det om en kostnadsreducering, men också om möjligheten att kunna hjälpa varandra när det behövs. I framtiden har vi kanske en gemensam driftcentral och då är det bra om vi använder samma system.

Anledningen till att Skara Energi tillsammans med de andra fyra elnätsbolagen valde just Aidon handlar främst om Aidons företagsfilosofi och flexibilitet, men även om deras högkvalificerade kundsupport. Flexibiliteten och enkelheten att kunna byta/skifta kommunikationsmodul i mätarna och möjligheten att samla in vatten och fjärrvärme via elmätaren, är några av de saker som avgjorde det slutgiltiga valet av Aidon, säger Claes.

Aidon hanterar projektet dels gentemot Skara Energi som hosting-partner, dels gentemot varje enskilt nätbolag för att designa deras respektive lösningar och stödja dem i deras respektive utrullningsprojekt. Insamlingssystemet fungerar som en tjänst för de nätbolag som väljer att ansluta sig. Först ut är Götene Elförening och Tidaholm Energi som börjar installationen av Aidons mätare i början av 2019. De övriga nätbolagen har redan befintliga insamlingssystem från Aidon och kommer att migrera sina mätare till den gemensamma miljön i den takt de själva väljer.

Fredrik Rex, VD för Aidon Sverige säger:

– Samarbetet mellan de fem elnätsbolagen i Skaraborg visar på ett nytt proaktivt tänk när det kommer till spridningen av nästa generations AMM. Investeringen i ny teknologi möjliggör skiftet mot ett mer energieffektivt och hållbart samhälle, där det är viktigt att utbyta erfarenheter och ”best practice” med varandra. Det här är ett utmärkt exempel av ett sådant samarbete mellan elnätsbolag. Jag vill tacka våra nuvarande kunder Lidköping Energi, Skara Energi och VänerEnergi för det förnyade förtroende de har gett Aidon och samtidigt välkomnar Götene Elförening och Tidaholm Energi som nya kunder.

2018-12-07

Relaterade artiklar

 

Elmätning

Skellefteå Kraft Elnät väljer Aidon för en total AMM-systemuppdatering

Skellefteå Kraft Elnät kommer, tillsammans med Aidon, fortsätta förnyelseprocessen av deras smarta mätsystem. Sommaren 2016…

Läs mer
 

Elmätning

Aidon levererar Norrtälje Energis nya mätsystem

Den 22 januari möttes Norrtälje Energi och Aidon för att ta i hand och därmed…

Läs mer
 

Elmätning

Tre elnätsföretag i samarbete har valt Aidons mätlösning med fokus på datainsamling

Tre elnätsbolag, Ale El, Härryda Energi och Kungälv Energi, har valt Aidon som leverantör av…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.