Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Elmätning

Varbergsortens Elkraft ser fram emot ett smidigare system och bredare funktionalitet

Varbergsortens Elkraft ser flera fördelar med Aidons mätsystem och har därför valt att inleda ett samarbete nu när de gamla mätarna ska bytas ut. Här berättar Malin Sjöholm, mätansvarig på Varbergsortens Elkraft, om hur de resonerade när de valde Aidon.

Aidon har inlett ett nytt samarbete med Varbergsortens Elkraft. De har en verksamhet som startades för dryga 100 år sedan, när landsbygden elektrifierades. Merparten av elnätet är ett typiskt landsbygdsnät med ett antal mindre centralorter och i genomsnitt 14 kundanslutningar per nätstation. De verkar lokalt enligt mottot ”el på hemmaplan” och får stor uppskattning från sina kunder för sin snabba respons, både vid elavbrott och vid frågor gällande kundservice.

Malin Sjöholm, Varbergsortens Elkraft

Idag har Varbergsortens Elkraft en mätlösning som kommunicerar med hjälp av elnätet (PLC) och sedan skickar värden till deras fördelningsstationer. Malin Sjöholm, elingenjör och mätansvarig på Varbergsortens Elkraft berättar att de har haft mätsystemet sedan senaste utrullningen 2008-2009, när kravet på månadsmätning infördes. Mätarna är av typen Actaris/Itron och kommunikationsdelen kallas ”turtle” – vilket säger en del om hastigheten i systemet. Det går långsamt, men är tillförlitligt säger Malin.

Flera anledningar till att byta mätare

Anledningarna till att Varbergsortens Elkraft nu väljer att byta ut sina mätare är flera. Dels handlar det om en stor tillväxt av nya kunder i deras nätområde. – Vi har drygt 11 000 nätanslutningar och förväntar oss en tillväxt med ca 200 nya anslutningar per år, då Varbergs stad börjar att ”växa in” i vårt nätområde säger Malin. Att de nya funktionskraven är att vänta inom kort och att livstiden på deras tidigare mätare börjar ta slut väger självklart också tungt.

Men enligt Malin handlar det även om att antalet kunder som vill ha timmätning ökar och att fler väljer att installera solceller. – Då känns det rätt att sätta upp nya mätare som klarar de nya kraven och inte behöva byta mätarna två gånger på kort tid menar Malin.

Smidiga lösningar

Enligt Malin berodde valet av Aidon dels på att det radiobaserade systemet har smidiga lösningar och att prisbilden känns rätt. – Vi har höga förväntningar för det nya systemets prestanda och SLA. Sedan ser vi också fram emot att ha ett snabbare system än det vi har idag, som vi kan nyttja mer direkt. Nya funktioner så som att kunna ta in elkvalité via mätaren samt bryta på distans kommer vi antagligen också att använda säger Malin.

Nya funktioner ger möjlighet till mycket mer

I nuläget är det först och främst för faktureringsunderlag som Varbergsortens Elkraft tänker använda de nya mätarna. – Nya funktioner ger möjlighet till mycket mer, men där är vi inte riktigt idag. Men vi hoppas kunna använda snabbheten i systemet vid drift, då enstaka kunder har problem, samt för en första analys av elkvalité säger Malin.

Just nu har Varbergsortens Elkraft fått upp 300 mätare, vilken ingår i den pilot som ska utvärderas. Ytterligare mätare kommer sättas upp under utvärderingen. – Sedan är vår förhoppning att kunna fortsätta byta ut mätare allt eftersom. Vårt mål är att ha samtliga mätare bytta till år 2021 avslutar Malin.

2018-03-29

Relaterade artiklar

 

Elmätning

Emmaboda Elnät väljer Aidon och ansluter sig till Kalmar Energis systemmiljö

Emmaboda Elnät går nu samma väg som de fyra andra elnätsbolagen i Kalmarregionen och väljer…

Läs mer
 

Elmätning

Plug-and-play när Gislaved bytte elmätare

Bytet till Aidons elmätare var tänkt att pågå i flera år, men eftersom införandet av…

Läs mer
 

Elmätning

Smidigt byte i Norrtälje när mätaren hittar vägen själv

Efter ett år har Norrtälje nu bytt sina 16 000 mätare till ett mätarsystem från Aidon.…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Elmätning

Säkerhet viktigt när Sundsvall Elnät väljer Aidon

Efter ett lyckat pilotprojekt valde Sundsvall Elnät Aidon som leverantör av ett nytt mätsystem. – Vi…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.