Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Smarta elnät

Aidons multi utility-lösning i praktiken – Söderhamn Näras erfarenheter

I och med Aidons multi utility-lösning kan nu en och samma kommunikationslösning, och därmed insamlingssystem, hantera samtliga nyttigheter och kontinuerligt samla in data från de olika mätarna. Det möjliggör inte bara för en enklare fakturering utan även en säkrare drift, eftersom det går snabbare att identifiera störningar eller brister. Organisationen behöver inte heller hantera flera olika kompetenser och systemlösningar relaterade till de olika nyttigheterna, vilket ofta är fallet idag. Söderhamn Nära är ett av de första elbolagen som rullat ut Aidons multi utility-lösning i Sverige.

Henrik Inancsi, Söderhamn Nära

Vi hade haft Aidon som leverantör i många år och tyckte det funkade väldigt bra med dem. Så när de kom med den här lösningen blev vi väldigt intresserade. Nu när vi måste byta alla elmätare inom några år så är det ett bra läge att testa de olika systemen som finns för att mäta alla tre nyttigheter ihop. Det är mycket pengar det handlar om, och många år framöver som systemen ska användas, så det är viktigt för oss att det systemet vi har inkluderar allt vi vill ha. Särskilt eftersom vi i framtiden vill kunna använda det till mer än att bara ta betalt av kunden, säger Henrik Inancsi, mätansvarig på Söderhamn Nära.

Henrik Inancsi fortsätter:

Vi tyckte att Aidon hade en bra funktion där den enskilda elmätarens kommunikationsmodul kunde prata direkt med vattenmätaren, till exempel. Med lösningen kan vi få in timvärden. Genom dem får vi den viktigaste informationen och kan se hur anläggningen mår. Mätvärdena blir då inte bara mätvärden för debitering, utan även värden för drift och underhåll.

Aidons multi utility-lösning är utformad för att på ett enkelt sätt kunna implementeras och sedan fungera väl utan behov av löpande underhåll eller övervakning.

Utrullningen av lösningen har fungerat väldigt bra. Det har varit enkelt och fungerat som jag förväntat mig – kanske till och med lite bättre. Informationen kommer in till oss varje timme som den ska och systemet är lättjobbat. Jag var trygg i att jag visste ungefär hur man skulle göra för att få igång det, och de var ungefär som jag förväntade mig – inga konstigheter.

– Kundtjänsten har nu ett värde i debiteringssystemet direkt på morgonen. Vi läser in mätvärdena varje dygn och har fått ut filexport för kundsystemet så att vi kan genomföra debiteringar. Vi är vana att jobba med årsavläsning via kort som kunderna får. Det kan medföra en del problem. Men med det här systemet så kan vi få in alla värden varje dag och timme. Det gör att det blir mindre att hantera för kundtjänsten och att man undviker problem med fakturor och liknande.

Framöver ser Henrik Inancsi att Söderhamn Nära brett kommer att implementera ett system likt det de nu har rullat ut från Aidon:

– Det första steget för oss med ett sådant här system var att nyttja det för värdedebitering, och där är vi ju idag. I en förlängning blir det andra steget att kunna ta ut värden för drift och underhåll inom alla nyttigheter, men där är vi inte klara än med hur vi ska jobba i bolaget.

 

Läs också:

Driftsättningen av Aidons multi utility-lösning bara början

Aidons multi utility-lösning, den effektivaste kanalen för insamling av data om olika nyttigheter

 

2019-03-26

Relaterade artiklar

 

Smarta elnät

Mobilkommunikation för smarta mätare – fördelar och nackdelar med nya teknologier

Valet av kommunikationsteknik är kanske ett av de viktigaste överväganden som behöver göras vid anskaffning…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Smarta elnät

Ta med dig hela nätet var du vill

Aidon One är den enda tjänst du behöver för att få överblick över ditt nät,…

Läs mer
 

Smarta elnät

Ökad effektivitet med Aidons molntjänst

Ökad effektivitet och kostnadsbesparingar är målet när Aidon tar över driften av Glitre Energi Netts…

Läs mer
 

Smarta elnät

Hur är läget i Blueberry Hill? Få en uppdatering när du träffar oss under Elfack

För två år sedan, under Elfack 2017, bjöd vi in mässdeltagarna till Blueberry Hill, en…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.