Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Smarta elnät

El, vatten och fjärrvärme – bästa vänner i mätsystemet

Spara kostnader för infrastruktur, licenser och personal genom att låta samma system mäta el, vatten och fjärrvärme.
– Här finns stort utrymme för lönsamma samarbeten där elnätsbolagen kan dela kostnader med fjärrvärme- och vattenbolagen, säger Mikael Österholm, ansvarig för digitala tjänster på Aidon.

Mikael Österholm, Aidon

Multi-utility betyder att samma infrastruktur som används för att mäta el även används för att mäta fjärrvärme och vatten. Här ligger elmätning långt fram vad gäller konnektivitet, kommunikation av mätvärden, täthet i mätserierna och presentation av data. Något som nu kommer fjärrvärme och vatten till del.

– Vi är experter på att avläsa mätarna och hantera stora mängder data på elsidan. Nu gör vi samma sak för vatten och fjärrvärme, säger Mikael Österholm.

Automatiserad avläsning

Aidons system tar in data från stora mängder mätare i en mycket automatiserad avläsning. Lösningen baserar sig på Aidons RF-teknologi. Den smarta elmätaren kommunicerar via radionätverk och kan avläsa mätutrustning för vatten- och fjärrvärmemätare via Wireless M-Bus-kommunikationsteknik. Allt hanteras sedan i ett modernt användargränssnitt.

– Sitter du i en kommun eller ett nätområde som redan har Aidons elmätare är det väldigt kostnadseffektivt att använda den infrastruktur för elmätning som redan finns. Då kan du använda samma systemlösning för insamling av mätdata från vatten och fjärrvärme, säger Mikael Österholm.

Här kan flera olika upphandlingsmodeller användas, från gemensam upphandling till att ansluta sig till elnätsbolagets befintliga infrastruktur. Systemet är färdigt för att hantera olika användare och exportera data till en gemensam, eller flera skilda organisationer, för el, vatten och fjärrvärme.

Stöd till flera fabrikat

Kunden behöver inte byta ut befintliga fjärrvärme- eller vattenmätare. Lösningen stödjer insamling av data från dessa mätare till Aidons system.
– Det kan typiskt vara flera fabrikat på mätare. Vår styrka är att vi med Gateware-insamlingssystemet kan avläsa största delen av marknadens mätare för vatten och fjärrvärme.

Aidons avläsningssystem har även stöd för Elvaco-moduler som kan utnyttjas på platser där Aidons elmätares radionätverk inte är tillgängligt.

Avläsning och larm

När fjärrvärme- och vattenmätarna är anslutna, kommunicerar de via systemet, vilket ger möjligheter att avläsa och omläsa mätarna, skriva ut felrapporter och se larm. Med Aidon One kan du se alla dina vatten-, fjärrvärme- och elmätare i en kartvy, för att få översikt av mätpunkterna och ett underlag för felsökning och felanalys.

– Mer är på gång för att utveckla visualisering och alarmfunktioner i användargränssnittet. I början av 2021 kommer vi ut med ytterligare ökad funktionalitet.

– Tillsammans med våra partners kan vi ta hand om alla delar av projektet, inklusive installationer, konnektivitet och kontakt med teleoperatörer. Vi har alltså en helhetslösning för multi-utility, avslutar Mikael Österholm.

2020-09-22

Relaterade artiklar

 

Smarta elnät

Välj rätt kommunikationsteknologi på rätt ställe

Nya kommunikationsteknologier har gett oss uppkopplingar med allt högre kapacitet, för att överföra en ständigt…

Läs mer
 

Smarta elnät

Teleoperatörernas syn på NB-IoT

Narrowband Internet of Things, NB-IoT, har varit en hype de senaste åren inom Smart Metering.…

Läs mer
 

Smarta elnät

Mobilkommunikation för smarta mätare – fördelar och nackdelar med nya teknologier

Valet av kommunikationsteknik är kanske ett av de viktigaste överväganden som behöver göras vid anskaffning…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Smarta elnät

Ta med dig hela nätet var du vill

Aidon One är den enda tjänst du behöver för att få överblick över ditt nät,…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.