Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Smarta elnät

Teleoperatörernas syn på NB-IoT

Narrowband Internet of Things, NB-IoT, har varit en hype de senaste åren inom Smart Metering. Nya funktionskrav på elmätning innebär att samtliga elmätare kommer att bytas ut. Det ökar kraven på kommunikation och många funderar på tillgänglighet, mognad och prisnivåer. Aidon frågade tre teleoperatörer hur de ser på NB-IoT idag och inför framtiden. Vi har även varit i kontakt med andra telebolag som avböjt att delta.

Erbjuder ni idag rikstäckande NB-IoT eller planerar ni att göra det framöver?

Marie Sandå, Head of Commercial Product Management, Telia:

– Det gör vi absolut! Vi har rullat ut NB-IoT och LTE-M i hela vårt nät i Sverige och även i andra länder i Norden och Baltikum. Nu pågår en harmoniseringsprocess mellan våra länder. NB-IoT-tekniken är ny för branschen men är definitivt här för att stanna. Framöver ser vi att NB-IoT kommer att bli en betydande Low Power Wide Area-teknik, LPWA, för IoT och ta över många av de användningsområden som 2G och 3G har idag.

Göran Näslund, Strategic Segment Manager, Telenor:

– Nej. Vi har valt att starta med Long Term Evolution for Machines, LTE-M, som vi lanserade ifjol. Vi bygger ut och förtätar ytterligare baserat på de krav som våra kunder har. Det finns ett stort intresse för NB-IoT, men utbyggnaden har gått rätt sakta. För oss har vi främst sett tillämpningsområden där enheter drivs på batteri som intressant för NB-IoT, eller som komplement till nuvarande mobila teknologier.

Andreas Noack, Senior Account Sales Manager, Sierra Wireless:

– Sierra Wireless är en virtuell nätverksoperatör. Vi har inte eget nätverk i Sverige utan erbjuder tillgång till flera svenska mobilnät via roaming. Vår ambition är att erbjuda rikstäckande NB-IoT när EU:s reglering och standardisering av NB-IoT är på plats.

Merparten av elnätsbolagen nyttjar idag rikstäckande roaming för sina M2M-abonnemang, ofta i kombination med dual/triple modem (2G/3G/4G) för att uppnå tillräcklig prestanda. Är rikstäckande roaming tillgängligt för NB-IoT?  

Marie Sandå, Telia:

– Nej, det är det inte ännu. Vi är ensamma om NB-IoT och LTE-M i nuläget i Sverige.

Göran Näslund, Telenor:

– Det finns idag ingen roaming på plats när det gäller NB-IoT. Global System for Mobile communications Association, GSMA, som är industriorganet för mobil teknologi, jobbar på att ta fram riktlinjer för det. Vi avvaktar detta.

Andreas Noack, Sierra Wireless:

– Nej, idag finns i princip ingen roaming på NB-IoT, förutom viss begränsad tillgänglighet inom enstaka operatörsgrupper.

Baserat på ert teknikval kan du kort jämföra NB-IoT med LTE avseende geografisk täckning, prestanda och pris?

Marie Sandå, Telia:

– Rent geografisk har du samma täckning med LTE som med NB-IoT och LTE-M. Dock har NB-IoT och LTE-M betydligt bättre inomhustäckning. Vi har gjort tester med NB-IoT i skyddsrum djupt ner under marken. Tekniken fungerade väldigt bra med god täckning även där. Det bådar gott inför framtida projekt till exempel nere i parkeringshus eller djupt inne i byggnader.

NB-IoT är framtaget för andra användningsområden än ”vanlig” LTE som man t ex har i en smart phone eller i mobila bredband. LPWA-teknikerna; NB-IoT och LTE-M, är ju skräddarsydda för IoT och kännetecknas av låga datavolymer och energiförbrukning över en väldigt lång tid. Men viktigt när man gör en IoT-utrullning är att först titta på vad man vill göra och på så sätt välja rätt teknik. Behöver man t ex djup inomhus täckning och lång batteritid är NB IoT och/eller LTE-M ett utmärkt val.

Göran Näslund, Telenor:

– Modulerna blir billiga med NB-IoT, kanske något billigare än LTE-M. Men det beror på, det blir billigare år för år och är drivet av volymer. Elmätare ska sitta i femton år. Kraven idag på bandbredd, svarstider och möjlighet till programvaruuppdateringar gör att vi och de kunder vi har dialog med ser att LTE-M är rätt val. I tillägg vill vi vara säkra på energibolagen har möjlighet att möta framtida krav.

Andreas Noack, Sierra Wireless:

– LTE Cat M och NB-IoT erbjuder i grunden liknande egenskaper men NB-IoT är främst avsett för insamling av information med små datavolymer där prestanda inte heller är avgörande. LTE-M erbjuder bättre prestanda och överföringskapacitet samt kortare svarstider. I den andra änden av LTE spektrat finns kapacitet för livestreaming av ljud och bild.

En NB-IoT lösning/point-to-point innebär att mobillösningen fullt ut ansvarar för kommunikationen mellan mätaren och insamlingssystemet. Ger ni i kontrakt bestämda prestandagarantier idag? Och, i så fall till vilken nivå?

Marie Sandå, Telia:

– Vi lämnar en form av service level agreement, SLA, till våra Automatic Meter Reading-, AMR, kunder.

Göran Näslund, Telenor:

– Prestandan och tillgängligheten är hög, det är nära nog 100% i näten idag. Vi följer de krav som Post- och telestyrelsens regelverk, PTS, ställer på oss. Vi kan inte ändra prestandan eller garantera något i själva nätet för en specifik kund. I tillägg har vi höga krav på de IoT-specifika tjänster som vi erbjuder våra kunder.

Andreas Noack, Sierra Wireless:

– Sierra Wireless erbjuder inte NB-IoT idag. På vår roamingbaserade 2G/3G/4G/LTE-M-lösning erbjuder vi en SLA på 99,9% nättillgänglighet.

 

Läs också:

Mobilkommunikation för smarta mätare – fördelar och nackdelar med nya teknologier

Aidons teknologichef: Vad ska man beakta när man planerar nästa generationens AMM-kommunikationslösning?

2020-03-04

Relaterade artiklar

 

Smarta elnät

Välj rätt kommunikationsteknologi på rätt ställe

Nya kommunikationsteknologier har gett oss uppkopplingar med allt högre kapacitet, för att överföra en ständigt…

Läs mer
 

Smarta elnät

El, vatten och fjärrvärme – bästa vänner i mätsystemet

Spara kostnader för infrastruktur, licenser och personal genom att låta samma system mäta el, vatten…

Läs mer
 

Smarta elnät

Mobilkommunikation för smarta mätare – fördelar och nackdelar med nya teknologier

Valet av kommunikationsteknik är kanske ett av de viktigaste överväganden som behöver göras vid anskaffning…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Smarta elnät

Ta med dig hela nätet var du vill

Aidon One är den enda tjänst du behöver för att få överblick över ditt nät,…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.