Aidon Energy Arena

 

ENERGY ARENA

Smarta elnät

Varning för kortsiktigt tänkande i digitaliseringsprocessen

Energimarknadsexpert Tomas Walls reflektion från Almedalen

Hur ska elnätsbolagen tänka för att komma vidare i sin digitaliseringsprocess? Energimarknadsexpert Tomas Wall varnar för kortsiktigt tänkande där risken är stor att elnätsbolagen ohjälpligt hamnar på efterkälken och slår fast att öppna och utvecklingsbara mätsystem är alltid det bästa sättet att skydda sig mot en osäker framtid.

Energibranschen står inför många utmaningar, men det är också en bransch på frammarsch, med stort utrymme för nya idéer och innovativa lösningar, vilket blev tydligt under årets Almedalsvecka. Ämnen som digitaliseringen, Blockchain, AI (artificial intelligence) och AR (augmented reality), såväl som elbolagens jakt på framtidens kunder avhandlades under flertalet fyllda seminarium.

Men med alla dessa nya tekniker i antågande, hur ska elnätsbolagen kunna hantera och anpassa sig?

En tidig morgon i Almedalen mötte vi upp Tomas Wall, energimarknadsexpert med lång erfarenhet av affärsutveckling på området, för att få hans råd kring hur elnätsbolagen bör tänka och vilka steg elnätbolagen bör ta för att komma vidare i digitaliseringsprocessen.

Tomas Wall

Vilka anser du är de största utmaningarna för elnätsbolagen idag?

På lång sikt handlar det om att utveckla sitt erbjudande för att möta den utveckling som kommer av den pågående energiomställningen. När förnybar energi som vind och sol, laddinfrastruktur och batterier gör elkunderna till ”prosumenter” kommer elkunderna  att ställa helt nya krav på nätverksamheten. Nätverksamheten måste i framtiden leverera en kostnadseffektivare produkt, effekttålighet och kunna svara upp till en ny typ av nära samverkan med sina kunder.

På kort sikt handlar det om att hantera de skärpta kraven i intäktsregleringen med smarta investeringar och effektivisering, men kanske framförallt att hantera investeringarna som görs idag så att dessa stödjer nätverksamhetens framtida utveckling. Då gäller det att förstå att nya krav kommer att ställas både på nätinfrastrukturen och den framtida informationsteknologin om några år.

Under Almedalsveckan diskuterades flertalet energirelaterade teman och det var stort fokus på framtiden för Blockchain och AI. Utifrån de utmaningar som du ser för elnätsbolagen idag, hur tror du att den nya tekniken kan påverka i framtiden?

Elnätsföretagen måste tänka nytt när det gäller hur de bygger sin informationsstruktur. En modern informationsstruktur måste vara öppen och flexibel och ha kopplingar till alla de moderna verktyg som internet erbjuder idag. AI och Blockchain är exempel på teknologier med potential att effektivisera hur vi driver och underhåller våra elnät och hur marknadsplatserna organiseras framåt. Den som inte kommer att kunna dra nytta av dessa möjligheter kommer att ohjälpligt hamna på efterkälken relativt kundernas framtida förväntningar.

Om man tänker på elnätsbolagens digitaliseringsprocess, vilka är riskerna eller fallgroparna anser du?

Att man fortsätter att utveckla sig i sina stuprörssystem och tror att en systemleverantör kan lösa alla framtidens behov.Det framtida informationslandskapet bildar ett ekosystem där många parter samverkar i utveckling och leverans av tjänster. Här måste nätföretagen utveckla sin egen kompetens och bygga helt nya partnerskap framåt.

Hur kan uppgraderingen av elmätarna bidra till digitaliseringsprocessen och vad bör elnätsbolagen ta med i beräkningen när de planerar för en förnyelse av elmätarna, så att de får en mjukare övergång på den digitala resan och inte skapar nya hinder?

Öppna och utvecklingsbara mätsystem är alltid det bästa sättet att skydda sig mot en osäker framtid med nya krav. Det är lätt att se de nya mätarkraven som en kravspecifikation men det är ju egentligen bara minimikrav från regleringen med dagens problem i sinnet. Det är avgörande att säkerställa att mätarleverantören erbjuder en modern och öppen systemlösning. Att isolerat titta på mätaren som komponent och vad den kostar kan leda till helt felaktiga val för framtiden.

2018-08-28

Relaterade artiklar

 

Smarta elnät

Teleoperatörernas syn på NB-IoT

Narrowband Internet of Things, NB-IoT, har varit en hype de senaste åren inom Smart Metering.…

Läs mer
 

Smarta elnät

Mobilkommunikation för smarta mätare – fördelar och nackdelar med nya teknologier

Valet av kommunikationsteknik är kanske ett av de viktigaste överväganden som behöver göras vid anskaffning…

Läs mer
 

Driftsstyrning, Smarta elnät

Ta med dig hela nätet var du vill

Aidon One är den enda tjänst du behöver för att få överblick över ditt nät,…

Läs mer
 

Smarta elnät

Ökad effektivitet med Aidons molntjänst

Ökad effektivitet och kostnadsbesparingar är målet när Aidon tar över driften av Glitre Energi Netts…

Läs mer

Aidon Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på det senaste inom smarta nät genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.


Strävan mot 100 procent SLA

Ladda ner vårt whitepaper Prestandan avgörande för leveranssäkerheten i framtidens smarta nät gratis här!

Driftsstyrning i det smarta nätet

Ladda ner vårt whitepaper Proaktiv driftsstyrning och förbättrad avbrottshantering i framtidens smarta nät gratis här!

Kontakta oss

Har du en fråga eller ett tips att dela med dig av? Hör av dig till oss.